Jak si zútulnit terasu správným venkovním osvětlením

venkovni-lucerna-dest

Fotka od Willfried Wende z Pixabay

Terasa je nejen místem příjemného odpočinku, ale také důležitým architektonickým spojovacím článkem mezi interiérem domu a jeho exteriérem. Bez ohledu na typ terasy, která zdobí váš dvorek, se vždy jedná především o rekreační prostor, který chceme udržovat co nejkrásnější. Aby vaše terasa vypadala co nejútulněji a poskytovala příjemné chvíle odpočinku, je důležité myslet nejen na podlahu či nábytek, ale také na správné osvětlení terasy, které nám může prodloužit pobyt na čerstvém vzduchu.

Osvětlení terasy je jedním z klíčových prvků celého prostoru, proto je třeba jeho výběr předem pečlivě naplánovat. Venkovní osvětlení by mělo být nejen funkční, ale při správném výběru může také vytvořit nezaměnitelnou atmosféru pro vaše denní i večerní setkání. 

To platí stejně pro velkou i malou terasu, kde lze pomocí svítidel vykouzlit výjimečné místo. Jak tedy navrhnout osvětlení terasy tak, abyste ji vy ani vaši hosté nechtěli opustit a aby se stala malým rájem u vás doma? 

Osvětlení terasy vám prodlouží jaro i léto

Pokud máte doma terasu, jistě oceníte její výhody během krásných jarních, letních a podzimních dnů, které díky ní můžete trávit venku. Když navrhnete správné osvětlení terasy, stanou se nezapomenutelnými nejen vaše denní posezení na slunci, ale také dlouhé romantické večery.  

Se správnou volbou osvětlení terasy se i večerní nebo noční hodiny stanou útulnými. Pokud zvolíte to správné, zejména teplé světlo, které do venkovních prostor patří. Na co tedy myslet při zařizování osvětlení terasy, zahradních lamp nebo luceren? 

Bezpečnost venkovního osvětlení

Kromě estetických hledisek by při osvětlování terasy měla být vždy na prvním místě bezpečnost. Exteriéry vyžadují svítidla a lampy, které jsou odolné vůči všem vnějším vlivům. 

Ukazatelem této bezpečnosti je stupeň krytí IP, který udává hodnotu proti vniknutí vody nebo prachu. Čím vyšší je číslo IP, tím vyšší je bezpečnost. Pro venkovní osvětlení terasy vybírejte svítidla s hodnotou IP nejméně 44, osvětlení jezírka vyžaduje hodnotu IP až 67-68. 

Když už mluvíme o bezpečnosti, je také dobré při plánování osvětlení terasy a venkovního osvětlení myslet na to, zda budou světla napájena z vnější elektrické zásuvky nebo z vnitřního zdroje. U jednoho světla může být instalace jednoduchá, ale pokud přidáváte více světel, doporučuje se vést nový přívod do pojistkové skříně.

Je důležité se ujistit, že je obvod chráněn přepěťovou ochranou a že zvládne tuto dodatečnou zátěž, aby se předešlo nehodám nebo výpadkům proudu. Pokud si nejste těmito otázkami jisti, obraťte se na kvalifikovaného elektrikáře.

Účinnost v podobě LED svítidel

zahrada-led-osvetleni-lampy

Image by KamranAydinov on Freepik

Pokud plánujete, že vaše terasa bude krásná a bezpečná, přidejte k tomu i trochu energetické účinnosti. Protože krásné osvětlení terasy nemusí hned znamenat vysoké náklady. Naopak, dnešní odpovědí na tyto zastaralé stereotypy je energetická účinnost a chytrost LED svítidel. Jejich možnosti stmívání vám pomohou přizpůsobit jas světla vašim potřebám.

LED osvětlení terasy je nesrovnatelně energeticky účinnější než tradiční žárovky. Také životnost takového osvětlení je nesrovnatelně delší, takže myslete trochu ekologicky i v případě osvětlení terasy a sáhněte po sortimentu z řady venkovních technických, nástěnných, zahradních LED svítidel.

Světla na terasu vyžadují kvalitu

Pokud jde o venkovní osvětlení terasy, je třeba pečlivě přemýšlet také o materiálu. Pokud chcete, aby vám opravdu vydržela dlouhá léta, jsou nejlepší volbou světla z nerezové oceli nebo hliníku. Spolehlivým materiálem je jistě i měď. 

Důležité je, že se jedná o výrobky, které dobře odolávají vlhkosti, korozi a rozmarům počasí. 

Vytvořte si vlastní styl osvětlení

Svůj vkus, charakter, přání a životní styl můžete vtisknout i do osvětlení terasy. Můžete zvolit minimalistický nebo nenápadný přístup, nebo se rozhodnout pro sofistikovanější formy. Vyberte si z řady retro modelů, luceren nebo terasových lustrů, které vás přenesou do 19. století, nebo sáhněte po moderním venkovním zahradním svítidle.

Různé terasové lampy vytvoří odlišný styl:

  • moderní styl dosáhnete s holými žárovkami nebo jinými minimalistickými formami
  • kulaté a oblé tvary dodají zahradě eleganci a vznešenost
  • řetězová svítidla dodají okamžiku výjimečnost
  • nenápadná nástěnná svítidla říkají, že to máte rádi moderně, a tak dále...

Uspořádejte světla na terase tak, aby vám zdejší pobyt přinášel pozitivní emoce a dokonale vás propojil s okolní přírodou. Slaďte je s venkovním světem, ale také s interiérem vašeho domu a dalšími součástmi - nábytkem nebo kvalitní podlahou na terasu.

Jaké osvětlení terasy zvolit

terasa-osvetleni-karavan

Photo by Matheus Bertelli

Chcete-li vybrat správné osvětlení terasy, zvažte, jak chcete svůj venkovní prostor využívat. Chcete osvětlit konkrétní prostor, dobře posvítit na stůl nebo zvýraznit leknín v jezírku či vzácný strom - chloubu vaší zahrady?

Potřebujete osvětlit schody, chodníky nebo toužíte po výjimečném prvku vytvářejícím atmosféru, díky které se bude o letní party na vaší zahradě mluvit ještě dlouhá léta? A co chytrá světla s detektory pohybu nebo užitečné a zároveň elegantní soumrakové senzory? To vše by mělo mít při výběru svítidel pro vaši terasu zásadní význam.

Typy svítidel

Nástěnná svítidla

Nástěnná svítidla se skvěle hodí k osvětlení určitého místa, například místa k sezení nebo květinového záhonu. Poskytují dostatek světla všude tam, kde ho potřebujete. Nejlepší je vybírat svítidla s antikorozní úpravou. 

Bezpečnostní svítidla 

Bezpečnostní svítidla vám umožní pohybovat se venku i po setmění a stanou se jakýmsi soukromým očkem vaší zahrady a díky senzorům snímajícím pohyb také odradí nevítané vetřelce od návštěvy. Některá umožňují naprogramovat, jak dlouho bude světlo svítit. 

Zapichovací svítidla

Zapichovací svítidla představují snadný způsob, jak osvětlit cestičky, okraje hranice objektů. Často jsou napájena solární energií, takže je můžete jednoduše zapíchnout do země, aniž byste museli řešit přípojky. 

Svítidla zapuštěná do země

Tato svítidla jsou ideální pro všechny venkovní prostory. Můžete si vybrat nájezdová svítidla, která jsou skvělá pro zviditelnění příjezdové cesty a unesou váhu auta, nebo zapuštěná podlahová svítidla, která se skvěle hodí na záhon nebo kolem bazénu. Zdroj světla není vidět, takže nebudou rušit styl okolí. Světlo, které poskytují, je navíc rovnoměrně rozptýlené.

Sloupová svítidla

Sloupová svítidla jsou dobrou volbou pro osvětlení verandy, schodišťových prostor. Dokážou vytvořit krásné odlesky a stíny, a spolu s tím i výjimečnou atmosféru vaší zahrady.

Stropní svítidla

Klasická stropní svítidla se snadno udržují, jsou vodotěsná a nejsou náchylná na venkovní podmínky. Používají se k vytvoření teplého, útulného prostředí.

Závěsná svítidla - lampy, lustry

Na terasu si můžete dopřát také mimořádné svítidlo v podobě elegantní lampy nebo velkolepého lustru. Závěsná svítidla mohou poskytnout romantiku a eleganci hodnou zámecké atmosféry.

Lucerny

Lucerny jsou stále jasným hitem mezi svítidly na terasu. Dokážou zkrášlit krásný letní večer, romanticky ozářit vaše intimní setkání a vykouzlit nezapomenutelnou atmosféru. Jsou praktické i estetické a hodí se do moderních i rustikálních domů.

Lucerny mohou být volně stojící nebo závěsné, v různých barvách, dřevěné nebo kovové, s různými dekorativními prvky. Zkuste zkombinovat lucernu s elegantním jídelním stolem z dubového masivu, který trůní na vaší terase, a získáte nepřekonatelné zahradní království.

Řetězová světla

Jako prvek venkovního osvětlení terasy vás nikdy neomrzí ani řetězová světla. Jsou univerzální a velmi snadno se instalují. Lze je přehodit přes zábradlí, omotat kolem sloupů nebo stromů, použít k vymezení okrajů. 

S řetězovými světly nikdy neuděláte chybu, můžete si hrát s různou délkou, tvary, barvami světla, velikostmi žárovek. Vypadají efektně, slavnostně a romanticky. K jejich připevnění na povrch použijte háčky nebo sponky. Na terasu si vyberte řetězová světla na baterie nebo na solární pohon.

zarovky-svetlo

Image by topntp26 on Freepik

Další inspirace pro venkovní osvětlení

Při navrhování osvětlení na terasu můžete popustit uzdu své fantazii a hravosti, přičemž vždy respektujte účelnost. Zde je několik dalších tipů, jak vybrat ten správný styl osvětlení, aby skutečně sloužil a vše dohromady vypadalo krásně: 

  • Navrhněte světla na terasu v souladu s celým kontextem - ať už se jedná o otevřenou krajinu, nebo městskou terasu
  • Měkké světlo je vhodné pro vysloveně odpočinkové a relaxační zóny; různé předměty a detaily vyžadují přímé, ostřejší osvětlení
  • Nové způsoby bezdrátového nebo dobíjecího osvětlení přinášejí světlo přesně tam, kde ho potřebujete, a to i na dříve nedostupná místa
  • Vytvořte si útulné zahradní posezení tím, že styl světel dokonale sladíte se stylem zahradního nábytku
  • Nebojte se sáhnout po rafinovaných a netradičních řešeních: romantických svítidlech skrytých v bujné vegetaci i moderních svítidlech, která modulují barvu a intenzitu světla
  • LED osvětlení se díky své nízké svítivosti a teplým tónům hodí zejména pro menší terasy
  • Solární zahradní lucerny jsou ideální, pokud neplánujete na terase pořádat časté noční párty
  • Pokud naopak chcete dát najevo, že je čas na večírek, sáhněte po šňůře světel a zavěste ji nízko nad stůl; okamžitě navodí veselou náladu
  • Pokud se váš dům nebo vaše nálada nese v podobném duchu, nebojte se netradičnějších forem - například obdélníkových luceren
  • Pokud jste naopak romantici, vyzdobte si schody klasickými lucernami s autentickými svíčkami uvnitř, budete si připadat jako v pohádce

Osvětlit, ale i zastínit

zahrada-pristresek

Image by topntp26 on Freepik

Pokud hovoříme o terase jako o ideálním místě pro vaši relaxaci a odpočinek, je důležité nejen zvolit správné osvětlení, ale také myslet na to, že někdy budeme potřebovat stín a soukromí.

Stínící technika vhodná na terasu vás může ochránit před příliš silnými a pronikavými slunečními paprsky, ale také před deštěm nebo zvědavými pohledy zvenčí. Pokud zvolíte správnou stínicí techniku, která ideálně doplní celkový estetický vzhled vaší terasy a dokonale vás ochrání, můžete si kolem svého domu vytvořit skvělou oázu klidu. 

Vybírejte podle funkcí a výhod, které vám stínicí technika poskytuje, ale také podle ceny, vzhledu, snadné manipulace. 

Nejběžnější typy stínicí techniky

Pergoly

Pergoly umožňují regulovat množství světla podle měnícího se počasí a vašich požadavků. Umožňují pobyt venku i za chladnějšího počasí nebo deště. Umožňují také zavedení odvodňovacího systému nebo instalaci osvětlení.

Markýzy

Ideálními systémy zastínění terasy, které vás ochrání před horkem, jsou markýzy. Estetické a elegantní markýzy si můžete vybrat mezi zatahovacími, kazetovými, bočními nebo speciálními markýzami pro zimní zahrady. 

Sněhové zábrany

Chraňte svou terasu nejen před horkem nebo deštěm, ale také před sněhem. Mluvíme o případech, kdy střecha vašeho domu končí těsně nad terasou a padající sníh může terasu poškodit. U šikmých střech jsou sněhové zábrany nutností. 

Sníh sjíždějící ze střechy může poškodit nejen terasu, ale i plot nebo dokonce zranit člena rodiny. Sněhové zábrany vybírejte podle sklonu střechy, polohy budovy a celkové nosnosti.

Vytvoření útulného zahradního posezení

Tak, a když už jste si na to posvítili, je na čase sladit osvětlení venkovní terasy s vybavením a zahradním nábytkem. Stejně jako osvětlení terasy může i nábytek dodat vašemu exteriéru styl a přispět k nezaměnitelné atmosféře a pohodě.

Všichni chceme, aby náš terasový nábytek nejen dobře vypadal, ale chceme také zvolit správný materiál, správnou velikost a vybrat nábytek, který se bude nejlépe udržovat.

Materiál i rozměry vybírejte s rozmyslem

Jak tedy vybrat nábytek pro příjemné zahradní posezení? Při zařizování terasy je třeba v první řadě zvážit, zda bude nábytek venku, vystaven povětrnostním vlivům, nebo schován pod přístřeškem. Pokud bude venku, měli byste samozřejmě sáhnout po odolnějších materiálech, jako je kov nebo umělý ratan. Vzácné nebo choulostivé dřeviny (ratan, dub, teak, eukalyptus) patří pod přístřešek.

Rozumné je také kombinovat nábytek a podlahu. Obecně platí, že kovové materiály, které jinak mohou v přírodním prostředí vypadat velmi efektně, nejsou vhodné pro dřevěné podlahy, protože je mohou poškrábat. U dlážděných podlah je naopak třeba dávat pozor na nábytek s úzkými nožičkami. 

Nepodceňujte ani rozměry, zvažte, co se vám na terasu vejde a co tam budete potřebovat. Kolik lidí bude venkovní prostor obvykle využívat? Malá terasa neznamená méně elegance a stylu, i pro takový prostor můžete najít krásné kousky. Vše je o dobré organizaci.

Jaký nábytek vybrat 

zabava-vecer-ohen

Photo by Askar Abayev

I když se vám podařilo vybrat správné materiály a správné kusy nábytku a dokonale je sladit s okolím, nikdy nesmíte zapomenout na údržbu zahradního nábytku. Každý materiál vyžaduje jinou péči, každý je vhodný do jiného prostředí, pro jiný účel.

Ratan

Ratan je lehký a vzdušný, ale nesnese příliš nepříznivé počasí. Proto je ideální pro zimní zahrady. Je poměrně nenáročný na údržbu.

Umělý ratan

Umělý ratan se elegancí podobá svému přírodnímu bratrovi, ale vydrží mnohem déle než jeho přírodní bratr. I při špatném počasí se opotřebovává minimálně. 

Dřevo 

Po dřevě se často sahá proto, že na zahradě prostě vypadá skvěle. Vybírat můžete z různých druhů dřeva. Tvrdší dřevo znamená větší odolnost a delší životnost. Musíte se o něj také dobře starat, vyžaduje speciální oleje a laky, aby zůstalo dlouho krásné.

Kov

Možná se to nezdá, ale různé neobvyklé kusy kovu (ocel, hliník) vypadají v přírodním prostředí velmi zajímavě. Kov je dostatečně odolný a nevyžaduje tolik údržby jako dřevo. (Možná budete potřebovat něco na odstranění rzi). Nevýhodou je, že v létě může být nadmíru horký a v zimě naopak chladný.

Plastové

Nejlevnější a nejuniverzálnější volbou pro zahradní nábytek je plast. Je odolný vůči povětrnostním vlivům, snadno se udržuje, nic ho nezničí, a pokud najdete zajímavé kousky, může být i elegantní.

Udělejte ze své terasy stylovou oázu klidu

Jakmile máte terasu dokonale osvětlenou a elegantně zařízenou, stačí už jen pár drobností k dotvoření dojmu. Přineste své oblíbené květiny v pěkných květináčích, pohrajte si s veselými polštáři, přehozy a dekami, které na terasu rozhodně patří.

Úplný ráj ze své zahrady uděláte, když ji doplníte ptačí budkou, ozdobíte různými soškami nebo fontánou. Potěšte se zahradními houpačkami, sítěmi, romantickými lavičkami. V létě se vyzbrojte veselými slunečníky. 

Terasa a zahrada budou jistě sloužit nejen k romantickým setkáním, tichému rozjímání nad knihou, vínem, sousedskému grilování nebo nočním oslavám. Každou zahradu a terasu si okamžitě zamilují i nejmladší členové rodiny. Dbejte proto na to, jak zařídit zahradu pro děti, aby se na ní bavily a zároveň zůstaly v bezpečí. 

Určitě si zamilují dětské stoly a židle, kde si mohou vedle dospělých uspořádat vlastní dětský piknik. Ze zahrady je nedostanete, pokud ji vybavíte houpačkami, trampolínou nebo pískovištěm. Vyhraďte jim místo, kde budou moci hrát ping-pong a běhat za míčkem.

Najděte také prostor pro společné aktivity. Vytvořte na zahradě malé jezírko, kde můžete s dětmi pozorovat vodní živočichy, založte společně záhon a učte je poznávat rostliny a zeleninu.

Závěr

Společně strávený čas s dětmi, rodinou, partnery, sousedy nebo přáteli na zahradě se může proměnit ve vzácné a nenahraditelné vzpomínky. Věnujte proto při plánování osvětlení a vybavení terasy pozornost i těm nejmenším detailům, aby se chvíle na ní staly nezapomenutelnou součástí vašeho rodinného alba.